Van Zummere en nie Baang-week

In 2018 hebben we de Van Zummere en nie Baang week georganiseerd. Door middel van kunst & cultuur, muziek & dans, creativiteit & luisteren, storytelling &storydoing hebben we de psychische gezondheid op een andere manier belicht. Wat betekent het voor ons om Van Zummere en nie Baang te zijn? Ook op momenten als het wat minder gaat? Durven we dit dan te uiten en te delen? Hoe kijken we dan naar elkaar?


De week werd afgetrapt met de theatervoorstelling ‘Hunker’ van Coup Cura.  Het gezamenlijk meemaken van deze theatrale coup werkt verbindend, het is een opening tot gesprek.  Een voorstelling over de-stigmatisering en het doorbreken van taboes met als thema verslaving.

Met persoonlijke verhalen van inwoners uit Someren onder muzikale begeleiding van de Will Hawkins band en de initiatiefnemers van de Somerense ‘Weet Wie je Band’.  Inwoners van Someren van alle leeftijden die graag muziek samen wilden maken of zingen werden uitgenodigd. Samen werkten zij gedurende deze week naar een muzikaal optreden van de Weet Wie je Band tijdens de Eindshow in De Ruchte op de laatste avond van de week.

Wij gingen o.a. lunchen in gemeenschapshuis de Ruchte waar stichting ORO de lunch verzorgd voor iedereen die van lekkere soep en tosties houdt met persoonlijke bediening van mensen met speciale talenten.

Samen muziek maken met De Vrolijke Noot (deelnemers van KansPlus ASD), yoga in De Weijers en bij Molen Den Evert, keramiek maken en schilderen met deelnemers van SWZ.

Ook de tentoonstelling bezoeken in vele lege panden aan het Wilhelminaplein en Postelstraat en in de molen waar amateurs en kunstenaars hun schilderijen en beelden lieten zien.

Op de laatste avond van de week was er een feestelijke culturele avond Van Zummere en nie Baang Show, Muziek werd afgewisseld met persoonlijke verhalen van de muzikanten en ondersteunt met dans en korte toneelvoordrachten van Somerenaren die hadden meegedaan aan activiteiten in de week.

 

In totaal deden  zo'n 300 mensen mee aan de week en uit de reacties van deelnemers blijkt dat de waarde van de week ook nog naderhand van betekenis was voor hen. In het afgelopen jaar kregen wij terugkoppeling van diverse deelnemers zoals:
- “Nadat ik gezongen had op het podium durfde ik mijn passie weer op te pakken”
- “Ik had nog nooit van SWZ gehoord, ik ga daar zeker vaker op bezoek”
- “Ik wist niet dat yoga ook heel leuk was in de natuur, ik ga ermee verder”
- “Wat een leuke omgeving bij Molen Dn Evert, daar wordt je rustig van, daar ga ik vaker heen”
- “De Postelstraat is er in ieder geval weer wat mooier van geworden er staat nog steeds kunst in de etalages”
- “Ik hoop wel dat er volgende jaar weer zo’n week ik, dan doe ik mee”
- “Ik had nog nooit gekleid en dan heb ik toch zo’n fruitschaal op mijn keukentafel staan waar ik erg trots op ben”
- “Die verhalen van mensen met NAH (niet-aangeboren-hersenletsel), daar heb ik toch vaak over moeten terugdenken"

Samengevat: Het was een succes en smaakt naar meer.